Tarinoita matkan varrelta
Enpros ja UFF sopimukseen ZeroWaste Ajonhallintajärjestelmän toimittamisesta UFF:n keräyspisteiden tyhjennysten hallintaan. ZeroWaste Ajonhallinta on nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä säännöllisten ajoreittien ja yksittäisten kuljetustehtävien hallintaan - kalustotyypistä tai kuljetettavista materiaaleista riippumatta.
UFF on vuonna 1987 perustettu itsenäinen suomalainen säätiö, joka toimii kestävän kehityksen, ilmaston ja globaalikehityksen hyväksi. Toiminnan tavoitteena on vaatekierrätyksellä aikaansaada kestävää kehitystä, joka samalla vähentää äärimmäistä köyhyyttä maailmassa. UFF tukee elinikäistä oppimista koulutuksen, ympäristön kestävän kehityksen ja taloudellisen toimeentulon edistämisen kautta Afrikassa ja Aasiassa. UFF:n kierrätyspalvelu kattaa koko Suomen ja keräyspisteitä Suomessa on yi 1500 kpl.
”UFF tekee mielestämme hienoa ja erittäin arvokasta työtä ihmisten elinolojen parantamisen sekä ympäristön eteen. Kierrätystoiminta ja uusiokäyttö on luonnonvarojen säästämisen ja siten turhien päästöjen hillitsemisen kannalta parasta toimintaa. Olemme hyvin iloisia voidessamme osaltamme olla mukana tukemassa näinkin arvokkaan työn tekemistä, kuin mitä UFF tekee. Ajonhallinta sovelluksemme soveltuu UFF:n keräyspisteiden tyhjennysten hallintaan kuin valettu, sillä juuri tämänkaltaisten ajojen hallinta on ollut yksi sovelluksemme suunnittelun kulmakivistä.” Kiteyttää Juuso Aaltonen Enprosilta.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen
Myyntijohtaja, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Olemme Enprosilla kompensoineet koko henkilöstömme vuoden 2020 hiilidioksidipäästöt ZeroWaste Metsä -palvelun kautta suomalaisten hiilinielujen metsittämiseen. Kompensoinnilla haluamme kantaa vastuumme hiilijalanjäljestämme.
Kompensaatioon laskettiin mukaan kaikkien Enprosin 9 työntekijän päästöt viimevuodelta. ZeroWaste Metsän avulla saamme sidottua liiketoiminnastamme sekä henkilöstömme työ- ja vapaa-ajalta aiheutuneet CO2-päästöt. Voimmekin ylpeästi todeta, että liiketoimintamme ja kaikki työntekijämme ovat jatkossa 100 % hiilineutraaleja. Yhteensä kompensoitava määrä oli 90 tonnia hiilidioksidia. Arvioinnin pohjana käytettiin Sitran arviota keskiarvosuomalaisen 10 tonnin vuosittaisista CO2 -päästöistä.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen
Myyntijohtaja, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Lanseerasimme tilaisuudessa uudistuneen ZeroWaste-ajonhallintajärjestelmän, mikä tarjoaa nykyaikaiset ja tehokkaat ratkaisut kuljetusyritysten toiminnanohjaukseen myös ympäristö- ja jätehuoltoalalla. Oli hienoa tavata päivän aikana nykyisiä ja toivottavasti tuleviakin asiakkaitamme, ja keskustella nykyaikaisen ympäristö- ja jätehuoltoyrityksen tarpeista liiketoimintaa tukevia järjestelmiä kohtaan.
Päivän aikana saimme kokea SKAL:n ja paikalla olleiden jäsenyritysten yhteishengen ja tekemisen meiningin olevan korkealla tasolla. SKAL tekee arvokasta työtä kuljetus- ja logistiikka-alan yritysten edunvalvonnassa ja asiantuntijapalveluissa.
Kiitos SKAL!
Lisätiedot:
Henri Rintala
Myyntipäällikkö, Enpros Oy
puh. +358 40 128 6566
henri.rintala@enpros.fi
ZeroWaste Ajonhallinta on palvellut kuljetusliikkeitä jo lähes viiden vuoden ajan. Ajatuksenamme oli nykyaikaistaa ajonhallinta kuljetusyrityksissä, sillä mielestämme kiinteät ajoneuvopäätteet ja paperiset siirtoasiakirjadokumentit kuuluvat aikaan, jolloin telekopiokoneet ja kuvaputkitelevisiot olivat vielä kovinta teknologiaa.
ZeroWaste Ajonhallinta on alusta asti luotu toimimaan ketterästi mobiililaitteilla, jollainen löytyy käytännössä jokaisen taskusta – ei kiinteitä koneita tai raskaita ja kalliita järjestelmiä, jotka eivät koskaan toimi niin kuin pitäisi tai silloin kuin pitäisi.
Maailma kehittyy ja niin myös ZeroWaste. Joten nyt on aika esitellä kokonaan uudistettu ZeroWaste Ajonhallinta! Uudistetulla sovelluksella vastaamme entistäkin paremmin nykyisten sekä tulevien asiakkaidemme monenlaisiin vaatimuksiin. Samalla rakensimme hyvän alustan tuleville lisäominaisuuksille.
Aidosti uutta ZeroWaste Ajonhallintasovellusta voimme ylpeänä esitellä, sillä se on varmasti liikkuvan työn ohjaukseen ja ympäristöhuollon alalle paras ja modernein – yrityksen koosta riippumatta.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, myyntijohtaja, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Transportdokumentsystemet finns nu även på svenska och engelska
Vi strävar efter att betjäna vår kundkrets så bra som möjligt och därmed har vi börjat utvecklingen av våra system på svenska och engelska.
De första språkversionerna finns tillgängliga för Zerowaste Transportdokumentsystemet. Zerowaste stöder nu även svenska och finska. Språket byts automatiskt enligt telefonens användarspråk till finska, svenska eller engelska. Du kan ändra språket via telefonens inställningar.
Språkuppdatering medför inga förändringar i systemet.
Tilläggsinformation:
Juuso Aaltonen, försäljningschef, Enpros Oy
tel. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Siirtoasiakirjasovellus käytettävissä nyt myös ruotsiksi ja englanniksi
Olemme aina tähdänneet mahdollisimman laaja-alaisesti palvelemaan koko asiakaskuntaamme. Tästä syystä olemme aloittaneet sovelluksiemme kääntämiset myös toiselle kotimaiselle kielelle eli ruotsiksi, sekä englanniksi.
Ensimmäisenä tuotteistamme uudet kieliversiot sai ZeroWaste Siirtoasiakirja -sovellus. Siirtoasiakirjasovellusta voi nyt siis käyttää myös ruotsin- tai englanninkielisillä käyttöliittymillä. Sovelluksen käyttökieli vaihtuu automaattisesti puhelimen käyttökielen mukaisesti suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Puhelimen kielen voit vaihtaa puhelimesi asetuksista.
Kielipäivitys ei aiheuta muutoksia sovelluksen toimintaan.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, myyntijohtaja, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Paperinen siirtoasiakirja – tämä edelleen monella käytössä oleva paperinen lappunen, jonka täyttämistä, säilyttämistä ja jakamista on Suomessa jätteen kuljetuksessa ja vastaanotossa harjoiteltu vuodesta 2012 lähtien, on kohta sellaisenaan historiaa.
Nykyisten siirtoasiakirja velvollisuuden piirissä oleville jätteille tulee vuodesta 2021 alkaen pakolliseksi sähköinen siirtoasiakirja. Sähköisellä siirtoasiakirjalla toimitetaan lisäksi jatkossa samalla ympäristöministeriön tietokantaan määritellyin tiedoin tieto jätteensiirrosta, joten mikä tahansa tekstiviesti tai sähköposti ei tule jatkossa siirtoasiakirjaksi riittämään.
Tästä nyt sinänsä ei kannata sen enempää huolestua, mutta toimenpiteitä se vaatii nyt niiltä kaikilta toimijoilta, jotka eivät vielä digitaalista siirtoasiakirjaa käytä.
Mitä tämä aiheuttaa jätteenkuljetukseen ja vastaanottoon?
Suurin muutos on varmasti se, että paperista siirtoasiakirjaa ei voi enää jatkossa käyttää sellaisenaan jätteenkuljetuksessa. Ehkä myös tiettyä suurempaa tarkkuuttaa tarvitaan jatkossa siihen, kuka kirjataan jätteen luovuttajaksi, sillä pelkkä ”Pekan paja” ei kohdistu enää oikein tietokannassa (yrityksillä esim. y-tunnus on pakollinen tieto).
Kuinka muutokseen pitäisi varautua?
Yksinkertaisimmallaan ottamalla käyttöön jokin sähköinen siirtoasiakirjajärjestelmä, jolla voidaan tehdä digitaalinen siirtoasiakirja kaikilla tarvittavilla pakollisilla kuljetuksen tiedoilla. Kyseisen järjestelmän on myös käyttäjänsä kannalta hyvä kyetä siirtämään siirtoasiakirjojen tiedot automaattisesti ympäristöministeriön tietokantaan, taikka muuten tämä jää käyttäjän tehtäväksi ja riesaksi.
Eli lisää isoja järjestelmäkustannuksia, sekä kuskeille ja toimistolle paljon työtä tiedossa?
Itse asiassa ei ja ei. Omat kokemukseni perustuvat nyt ensimmäisen ja laajimmalle Suomessa levinneen ZeroWaste -siirtoasiakirjan käyttöön asiakasyrityksissä. Näitä käyttöönottoja olen vierestä katsonut sekä opastanut. ZeroWastella on tehty jo miljoonia siirtoasiakirjoja yli sadassa kuljetusliikkeessä. Lohduttaakseni myös tulevasta, kukaan käyttäjistä ei ole palannut takaisin paperiin, vaikka käyttö ei ole edes perustunut vielä jätelakiin. Syyt miksi sähköistä siirtoasiakirjaa käytetään ja siitä pidetään, ovat olleet aikasäästöt kuljettajien siirtoasiakirjan täytössä ja säilytyksessä, sekä ennen kaikkea toimistossa jätemäärien raportoinnissa, laskutuksessa ja ylipäätänsä työnohjaukseen liittyvissä tehtävissä.
Jätelain muutosta siirtoasiakirjan osalta ei kannata kauhistella sen enempää. Ottamalla käytössä toimivaksi todetun ja edullisen sähköisen siirtoasiakirjaratkaisun, ei uudesta jätelaista synny kuljetusliikkeille eikä käsittelylaitoksille lisätyötä. Toiminnan tehokkuuden nousun myötä tapahtuvan hyödyn huomioiden tämä ei edes loppupelissä lisää kustannuksia. Päinvastoin tämä muutos siirtoasiakirjassa saattaa ollakin monelle yritykselle ensimmäinen askel kohti tehokkaampia ja nykyaikaisia työtapoja – näistä kyllä kannattaa jokaisen tulevaisuuteen tähtäävän hiukan välillä innostuakin.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, myyntijohtaja, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
ZeroWaste siirtoasiakirjan käsittelylaitosversio on uudistunut palvelemaan materiaaleja vastaanottavia laitoksia ja niihin ajavia kuljetusliikkeitä entistäkin paremmin. Digitaalisen siirtoasiakirjan käyttöönottamalla, käsittelylaitokset pääsevät eroon paperisten siirtoasiakirjojen säilytys- ja täyttövelvollisuuksista ja vastaanottoprosessit tehostuvat. Laitokseen ajavat kuljetusliikkeet saavat samalla myös digitaalisen siirtoasiakirjan tuomat edut käyttöönsä (mm. työmaaraportit, kuljetustiedot ja siirtoasiakirjojen säilytys/lähetys asiakkaille). Näin käsittelylaitos tarjoaa kilpailuetua myös kuljetusliikkeilleen.
Digitaalisen siirtoasiakirja sovelluksen toimintamalli toimii käsittelylaitoksella seuraavanlaisesti:
Tulevat kuormat näkyvät laitoksellanne jo ennen kuin ne ovat vaa'alla
Uutena ominaisuutena uudistetussa käsittelylaitosversiossa näette laitokselle saapuvat jätteet jo siinä vaiheessa, kun kuljetusliike on ne noutanut asiakkaaltaan. Tämä mahdollistaa huomattavasti paremman ennakoitavuuden laitoksille saapuvien kuormien ja niiden sisällön suhteen.
Uutuutena on nyt myös QR-koodien -lukutoiminto. Toiminto mahdollistaa asiakirjojen nopean täyttämisen QR-koodia lukemalla. Myös vastaanottohenkilöstön etäallekirjoitus voidaan nyt tehdä suoraan järjestelmään. Nämä ominaisuudet nopeuttavat prosesseja entisestään - myös miehittämättömillä asemilla.
QR-koodilla siirtoasiakirjan pohja täyttyy valmiiksi Vaa'alla tai toimistossa nopeasti
Sovellukseen on mahdollista saada myös reklamaatiolaajennus materiaalien uudelleenluokitukseen. Laajennuksen avulla saadaan mm. väärillä nimikkeillä tai materiaalina vastaanottoon tulleet kuormat raportoitua ja tallennettua välittömästi valokuvin kentältä. Materiaalien muutokset menevät vaakahenkilöstön tietoon välittömästi valokuvin sekä poikkeavuudet ovat informoitavissa suoraan myös kuljetusliikkeelle lähettävällä uudelleenluokitus informaatiolla. Näin ollen tieto on tallessa yhdessä paikassa sekä kuljetusketju saa välittömästi tiedot uudelleenluokituksista.
Kenttähenkilöstö saa sovelluksella uudelleenluokiteltua materiaalit suoraan digitaaliseen siirtoasiakirjaan valokuvin
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, myyntijohtaja, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
SERTY eli SER-tuottajayhteisö ry on sähkö- ja elektroniikka-alan maahantuojien ja valmistajien yhdistys. Näiden laitteiden tuottajien täytyy lakiin perustuen hoitaa oma tuottajavastuunsa. SERTY huolehtii jäsentensä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätystä koskevien tuottajavastuuvelvoitteiden täyttymisestä. SERTY on voittoa tavoittelematon ja viranomaisen valvoma organisaatio, johon kaikki sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistuksen ja maahantuonnin piirissä toimivat yritykset voivat liittyä.
"Olemme erittäin iloisia saadessamme asiakkaaksi valtakunnallisesti merkittävän tuottajayhteisön ja pääsemme näin osaltamme tehostamaan Suomen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätystä ja keräystä. ZeroWastella tullaan jatkossa ohjaamaan SERTY:n konttien keräystä. SERTY:n asiakkaat saavat käyttöönsä tilaussovelluksen, jolla tyhjennystilausten tekeminen on entistäkin helpompaa ja tieto tyhjennystarpeesta on reaaliaikaisesti SERTY:n ajojärjestelijällä." sanoo Juuso Aaltonen, Enpros Oy:n myyntijohtaja.
"Valitsimme ajonhallinta- ja tyhjennystilausjärjestelmäksemme ZeroWasten, sen kattavien ominaisuuksien takia. Luottamusta järjestelmän soveltumiseen osaksi päivittäistä toimintaamme herätti, myös sen kustannustehokkuus ja toimintojen selkeys. Käyttöönoton osalta ZeroWaste sopi lähestulkoon sellaisenaan toimintaamme, vaatien vain hyvin pieniä käyttötarkoituksemme mukaisia räätälöintejä. Enprosin joustavan asiakaspalvelun ansiosta näiden toiveiden toteutus räätälöinneistä oli vaivatonta." Tiivistää SERTY:n toiminnanjohtaja Arto Puumalainen.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, myyntijohtaja, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Haluamme ylpeänä esitellä uudistetun siirtoasiakirjasovelluksemme, niin nykyisille kuin uusille asiakkaille. Uudistetussa sovelluksessa käyttäjille selkeimpänä muutoksena edelliseen on uudistetut toimiston sekä kuljettajan sovellusten käyttöliittymät. Päivitetyn käyttöliittymän avulla olemme halunneet tehdä sovelluksen käytöstä entistä helpompaa ja käyttäjäystävällisempää. Testeistä saadusta palautteesta päätelleen tässä myös onnistuimme!
Käsittelylaitoskäyttäjille uutena ominaisuutena olemme tuoneet siirtoasiakirjoihin etäallekirjoitusmahdollisuuden. Näin käsittelylaitokset voivat helposti allekirjoittaa vastaanotetut siirtoasiakirjat, myös miehittämättömillä asemilla.
Meillä on lisäksi iloisia uutisia kaikille iOS-puhelinten käyttäjille. Olemme kuunnelleet toiveita ja ZeroWaste Siirtoasiakirja on ladattavissa nyt myös App Storesta!
Nykyiset Android käyttäjät; suosittelemme, että käytte lataamassa Play Kaupasta uudistetun sovelluksen, niin saatte kaikki uudet ominaisuudet ja tulevat päivitykset käyttöönne.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, myyntijohtaja, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Wikipediassa digitalisaatio määritellään tiivistetysti seuraavanlaisesti: "Digitalisaatio tai digitalisoituminen tarkoittaa digitaalisen tietotekniikan yleistymistä arkielämän toiminnoissa. Digitalisaatio on monimuotoistanut palvelutyötehtäviä. Kehityskulku on muuttanut liiketoimintamalleja ja luonut uusia arvonlisäys- ja ansaintamahdollisuuksia."
Vaikka digitalisaatio yleisesti on jo vahvemmin työntynyt kuljetus- ja logistiikka-alalle, niin ympäristönhuollossa ja jätteenkuljetuksessa ollaan vielä siitä jäljessä. Digitalisaatio jätteenkuljetuksessa vähimmillään voisi katsoa tarkoittavan sähköisiä päätelaitteita kuljettajilla, joiden avulla saadaan kerättyä laskutusdataa työstä. Edellä mainittua tilannetta voidaan kutsua myös ensimmäiseksi aalloksi tai murrokseksi toimialan digitalisaatiossa ja tämän voidaan katsoa alkaneen ilmentyä vähitellen noin 20 vuotta sitten. Ilmiönä digitalisaatio on alkanut jo lähemmäs 40 vuotta sitten.
Toisessa murroksessa, joka tällä hetkellä on käynnissä, on digitaaliset palveluratkaisut ja alustat alkaneet nostaa päätään yhä enenevissä määrin osaksi alan yritysten lisäarvonluontia. Jos katsotaan esimerkiksi jätteenkuljetuksen ajonhallintajärjestelmiä, jollaista mm. ZeroWaste-Ajonhallinta -sovellus edustaa. Vielä kymmenen vuotta sitten vastaavanlaiset järjestelmät olisivat olleet lähes mahdoton toteuttaa nykyisin toiminnoin, eikä niiden tuottamaa lisäarvoa olisi täten voitu jätehuollon toimijoille tarjota. Mikä puolestaan heijastuu loppuasiakkaille, joiden entistä tehokkaampaan palveluun kaikki kehitys kuitenkin lopulta tähtää.
Älypuhelimien kehitys ja niiden yleisyys, periaatteessa jokaiselta kuljettajalta ja jätehuollon asiakkaalta sellainen löytyy jo taskusta, on mahdollistanut nykyisenkaltaisten digitaalisten palvelujen tarjoamisen. Näin on päästy tilanteeseen, missä tieto kulkee saumattomasti asiakkaan, kuljettajan ja toimiston välillä molempiin suuntiin. Tämän tiedon kulun saumattomuuden ympärille myös laajennetut lisäarvopalvelut voidaan rakentaa. Nykyisellä ajonhallintajärjestelmällä voidaan hoitaa kaikki päivittäinen toiminta sähköisesti. Annetaan esimerkki tiedon kulusta; tieto tyhjennystarpeesta tulee tilaussovelluksella asiakkaalta toimiston ajonhallintajärjestelmään. Toimisto siirtää keikan kuljettajalle kaikkineen asiakkaan lisätietoineen reaaliaikaisesti kuljettajan tietoon. Kuljettaja tietää minne ja milloin pitää mennä, mitä sieltä haetaan, keneen otetaan yhteyttä, minne käsittelylaitoksen jäte tulee toimittaa jne. Kuljettaja kirjaa kaikki keikkaan liittyvät tiedot älypuhelimeen sovelluksellaan. Näin toimisto saa reaaliajassa tietoa mitä kentällä tapahtuu ja voi suoraan sellaisenaan viedä tämän tiedon esimerkiksi jo laskuksi. Asiakas saa tiedot tyhjennyksen tehokkuudesta (mm. hinnat, painon ja CO2-päästöt) ja lainvaatimat siirtoasiakirjat syntyvät digitaalisesti jo samalla tiedolla käsittelylaitokselle, asiakkaalle ja kuljetusliikkeelle. Ero on prosessin tehokkuudessa valtava, verraten tilanteeseen, jossa työ olisi hoidettu paperein. Kuinka kauan kestäisi, jotta tieto poikkeuksista välittyy toimistolta kuljettajalle tai toisinpäin, miten paperisten siirtoasiakirjojen toimitus ja säilöntä, entä kuinka monesti samaa keikan tietoa olisi asiakkaan tilauksesta lähtien kirjattu eri toiminnoissa ennen laskua? Lisäksi papereilla toimittaessa on vielä riski unohduksesta välittää saatutieto eteenpäin koska viive kasvaa tai tiedot katoavat mappeihin, epäselviin teksteihin tai autojen lattioille.
Digitaalisten järjestelmien ja palvelujen kehitys tulee menemään entistä enemmän kustomoinnin ja moduuleista rakentamisen suuntaan, sillä kaikilla kuljetusliikkeille ei ole samoja tarpeita. Esimerkiksi kaikki toimijat eivät tarvitse tuntiseurantaa, pakkaavan jäteauton toimintoja, asiakasraportoinnin CO2-laskentaa tai asiakkaiden käyttämiä tilaussovelluksia. Tällöin niitä on turha myöskään väkisin sisällyttää asiakkaan käytettävään järjestelmään. Tapa, jolla yritetään yhdellä järjestelmällä palvella kaikkia ajatuksella, ”jokaiselle jotakin” tulee jäämään historiaan. Asiakkaat eivät halua maksaa ominaisuuksista, joille heillä ei ole käyttöä tai jotka monimutkaistavat käyttöä. Moduuleilla voidaan koostaa täsmällisemmin asiakkaiden tarpeita vastaavia kokonaisuuksia, kuitenkin kustannustehokkaasti. Täysin kustomoidut järjestelmät eivät lähtökohtaisesti enää ole ainakaan jätehuollon pk-yrityksille kannattavia kustannuksien ja saatujen hyötyjen suhteen.
Palataan vielä kuitenkin ajassa taaksepäin. Aikaan ennen alan digitalisaatiota. Aikaan, jolloin alalla niin sanottu isoin kiho oli yksinkertaisesti yritys, joka oli kooltaan alueensa suurin ja vanhin. Silloin riittävän tunnettu nimi puhelinluettelossa riitti erottautumiseen ja asiakkaiden hankintaan. Digitalisaation ja informaatioteknologian kehittymisen takia pienempien ja uusien yritysten on ollut entistä helpompi erottautua ja myös haastaa vanhoja käytäntöjä ja toimijoita alalla. Digitaaliset palvelut tuovat ketteryyttä ja nopeutta toimintoihin. Nykyisin pienempien yritysten on helpompi ketteryytensä ansioista hyödyntää ja ottaa kustannustehokkaasti käyttöön alan uutta teknologiaa, sillä koko tuo mukanaan aina jäykkyyttä prosesseihin ja muutoksiin. Fakta on, että kehityksen aallonharjalla ratsastajat yleensä menestyvät ja kasvavat vanhaan toimintamalleihin takertuvia paremmin. Toistaiseksi vielä digitalisoituminen on ”vain” kilpailuvaltti jätteenkuljetuksen parissa toimiville yrityksille, mutta tulevaisuudessa ehdoton välttämättömyys, jos halutaan pysyä kilpailukykyisenä omalla toimialalla. Jätehuolto on alana kiistatta keskellä muutosta digitalisaation osalta ja oman lusikkansa soppaan on heittämässä vielä mahdolliset muutokset lainsäädännössä mm. sähköisiin siirtoasiakirjoihin liittyen.
Maailma muuttuu ja tekniikka kehittyy jatkuvasti. Muuttuvilta markkinoilta paljastuu jatkossakin uusia tarpeita ja haasteita, sekä uudenlaisia innovaatioita ja tapoja hyödyntää digitaalisia ratkaisuja. Yksi asia on kuitenkin varmaan, jätehuollossa on nähty vasta alkuaskeleet digitalisaation tuomista mahdollisuuksista.
Lisätiedot:
Veli-Jaakko Pirttilä, Markkinointi ja viestintä, Enpros Oy
veli-jaakko.pirttila@enpros.fi
Kasvuyhtiön vauhti on kova ja suuntakin selvillä. Nyt kaipaamme vahvistusta myyntitiimiimme pk-seudulle!
Tutustu avoimiin paikkoihimme TE-palveluiden sivuilla ja ota reippaasti yhteyttä:
MYYNTIPÄÄLLIKKÖ / ZeroWaste Ajonhallinta
MYYNTIPÄÄLLIKKÖ / ZeroWaste Ympäristöraportointi
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, myyntijohtaja, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Enpros ja HSY ovat allekirjoittaneet sopimuksen uuden digitaalisen siirtoasiakirjasovelluksen käyttöön ottamisesta osaksi HSY:n toimintoja. Sopimuksen tarkoituksena on kehittää HSY:n sako- ja umpikaivojen tyhjennysprosesseja tuomalla digitaalisuutta osaksi jätevesikuljetuksia.
"Olemme erittäin iloisia tulevasta yhteistyöstä, jossa HSY käyttää ZeroWaste-Siirtoasiakirjajärjestelmää sako- ja umpikaivojen jätekuljetuksiin. Uusi siirtoasiakirja on kätevä vaihtoehto aikaisemmin käytössä olleille paperisille versioille, niin raportoinnin, seurattavuuden kuin käytettävyyden osalta. Ympäristöhuollon piirissä on tällä hetkellä menossa vahva kehityssuunta kohti digitalisaatiota. On hieno huomata, kuinka iso kuntayhtymä toimii edelläkävijöiden joukossa." sanoo Enprosin myyntijohtaja Juuso Aaltonen.
"Enpros valikoitui ratkaisun toimittajaksi muun muassa toimiala- ja ohjelmisto-osaamisensa ansioista. Lisäksi Enprosin toimittama ZeroWaste-Siirtoasiakirja -ratkaisu oli selkeä ja kustannustehokas, sekä soveltui hyvin osaksi kokonaisarkkitehtuuriimme." kertoo HSY:n ryhmäpäällikkö Juha Järvenpää.
Järjestelmän vaiheittaisen käyttöönoton on määrä käynnistyä HSY:llä vuoden 2020 alusta.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, myyntijohtaja, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Elokuussa 2016 perustettu Moondo Kuljetus Oy on kasvanut kolmen ensimmäisen toimintavuotensa aikana voimakkaasti ja työllistää nykyisin jo yli 20 kuljetusalan ammattilaista. Nopea kasvu ja ajoneuvojen määrän lisääntyminen alkoi tuottamaan yritykselle haasteita ajoneuvojen sekä työtehtävien hallinnassa. Näiden haasteiden ratkaisemiseksi Moondo Kuljetus otti kesällä 2019 käyttöönsä ZeroWaste-ajonhallinnan.
Mihin ZeroWaste-ajonhallinta sopii?
ZeroWaste-ajonhallinta on ohjelmisto, joka on suunniteltu erityisesti ympäristöhuoltoalan yritysten tarpeisiin ympäristönhuoltoalan ammattilaisten toimesta ja jota on kehitetty yhdessä useiden alan toimijoiden kanssa.
"Yhtiömme tarvitsi monipuolisen ohjelman, jolla voimme hoitaa helposti kerralla ajojärjestelyn, helpottaa laskutusta ja jossa on mukana automaattiset sähköiset siirtoasiakirjat. Ja myös painoi vaakakupissa, että ZeroWaste-palvelu on tuttu asiakkaille. Myös mukana tullut tuntikirjaus on ollut iso plussa ja saanut työntekijöiltä kiitosta helppoudesta", kertoo Moondo Kuljetuksen toimitusjohtaja Mika Haarala.
Ajonhallinnan käyttöönotto ja käyttö?
ZeroWaste-ohjelmisto on suunniteltu siten, että sen käyttöönotto ja käyttäminen on erittäin vaivatonta ja nopeaa. Tarvittaessa järjestelmää voidaan myös räätälöidä erittäinkin paljon vastaamaan hyvinkin erilaisiin vaatimuksiin. Ohjelmisto toimii kuljettajilla mobiilisovelluksena ja toimiston päässä ohjelmaa hallitaan selaimen kautta. ZeroWaste-ajonhallinta ei vaadi kalliita investointeja ajoneuvopäätteisiin.
"Järjestelmän käyttöönotto sujui melko helposti. Kaikki toiminnot on helppo löytää ja jos tulee eteen joku ongelmatilanne, niin pienellä tutkimisella nekin ovat ratkenneet helposti. Järjestelmästä on ollut iso apu ajojen seurannassa ja kuljettajien ohjeistuksessa. Järjestelmällä voimme varmistaa, ettei sovittuja töitä jää tekemättä eikä tehtyjä töitä laskuttamatta" Haarala jatkaa.
"Positiivisesti olemme yllättyneet palvelusta, se on ollut erinomaista ja kysymyksiin reagoidaan nopeasti", jatkaa Haarala.
Moondo Kuljetus Oy on maanlaajuista palvelua tarjoava yritys, joka työllistää yli 20 kuljetusalan ammattilaista. Yhtiön tuottamiin palveluihin kuuluvat esimerkiksi vaihtolavat, kouranostinpalvelut, konekuljetukset sekä lämpöhallitut kuljetukset. www.moondo.fi
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Vuonna 2009 perustetun yhteishankintaosuuskunta Nordic Sourcen toiminnan tarkoituksena on tarjota jäsenilleen tehokkaan tavan järjestää strategisten toimintojensa ulkopuoliset hankintatoimintansa etsimällä parhaat vaihtoehtoiset toimintamallit ja hankintakonseptit. Nordic Source kilpailuttaa tuotteet ja palvelut sekä valitut toimintamallit jäsentensä puolesta yhteishankintana.
Nordic Sourcen kautta ZeroWaste-ympäristöraportoinnin käyttöönsä hankkineet jäsenyritykset hyödyntävät järjestelmää tehokkaampaan ympäristötietojen keräämiseen ja analysointiin.
Nordic Sourcen jäsenistöön kuuluvat mm. Altia, Atria, Apetit, Fazer, Juustoportti, Olvi, Paulig, Saarioinen, Tamro, Tikkurila, Valio.
Nordic Source Osk https://www.nordicsource.fi/
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Olemme avanneet Joensuun lisäksi uuden toimiston Helsinkiin osoitteeseen Valokaari 10.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
ZeroWaste ajonhallintaan ja siirtoasiakirjaan oli mahdollista tutustua lauantaina 23.9 Skal Ry:n tiloissa pidetyissä ympäristöyritysten verkostoitumispäivässä.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Petri Alanderin mukaan purkuala on pitkälle erikoistunutta ja tekijöiltään se vaatii erikoisosaamista. Alanderin yritys vastasi Kastun koulun purku-urakasta.
VS Purku otti tammikuussa käyttöön sähköisen jätekuormien siirtoasiakirjajärjestelmän. Järjestelmällä sekä yritys että viranomaiset pystyvät seuraamaan purkutyömaan jätekuljetuksia reaaliajassa.
"Suomessa olemme pioneereja järjestelmän käyttöönotossa. Järjestelmän avulla toiminta on läpinäkyvää, ja systeemi osoittaa myös asiakkaillemme, että purkujätteet kierrätetään asianmukaisella tavalla", toimitusjohtaja Petri Alander jatkaa.
VS Purku Oy on menestyksekkäästi käyttänyt purkutöiden raportointia ja siirtoasiakirjojen muodostamista helpottavaa digitaalista ZeroWaste siirtoasiakirjaamme.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Joensuulainen ohjelmistoalan yritys Enpros Oy seuraa aikaansa. Vuoden alusta voimaan tulleeseen lakiin on kirjattu velvoite, joka vaatii yrityksiltä entistä tarkempaa tietojen keräämistä ympäristöraportointia varten.
"Euroopassa raportointivastuu koskettaa tuhansia suuryrityksiä. Tuomme markkinoille ohjelmistosta kieliversiot kansainvälisiä asiakkaita varten jo tänä vuonna" toteaa asiakkuuksista vastaava Juuso Aaltonen.
Joensuulaisyritys on kehittänyt ympäristöhuollon tietojärjestelmän, joka kerää kootusti yritysten, tuotantolaitosten tai julkisen puolen toimijoiden kuten esimerkiksi sairaaloiden tuottamat jätetiedot, energian- ja vedenkulutuksen.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Itä-Suomen yritys- ja hankerahoituskatsauksen yhteydessä Pohjois-Karjalan osuudessa oli vieraana Enpros Oy:stä Juuso Aaltonen. Enpros oli yksi 2016 ELY-keskuksen harkinnanvaraista kehitysavustusta saaneista yrityksistä. Kehitysavustus käytetään ZeroWaste jäte- ja ympäristöraportoinnin ohjelmiston kehittämiseen mm. kansainvälisille markkinoille soveltuvaksi.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Lakisääteisenä jätteiden kuljetukseen vuonna 2012 tullut siirtoasiakirja, on synnyttänyt kuljetusliikkeille, käsittelylaitoksille sekä valvoville viranomaisillekin haasteellisia ja aikaa vieviä käytännön tilanteita. Kolmen vuoden ajan säilytettäviä, sekä jätteentuottajalle ja käsittelylaitokselle toimitettavia paperisia siirtoasiakirjoja saattaa syntyä yksittäisellä kuljetusliikkeellä jopa satoja päivässä.
Enpros Oy tunnetaan kaupan ja teollisuuden jäte- ja ympäristöraportoinnin ZeroWaste -ohjelmistosta, tarve sovelluksen kehittämiselle tulikin suoraan yrityksen nykyisiltä asiakkailta.
"Tämä on ainakin Suomen ja varmaan maailman ensimmäinen mobiilisovellus paperisten siirtoasiakirjojen käytöstä syntyvän kaaoksen korvaamiseksi. Kuljetusliike jätettä noutaessaan muodostaa, allekirjoittaa näytölle ja lähettää lopuksi sähköisesti tallentuvan siirtoasiakirjan mobiilisovelluksemme avulla osapuolille alle minuutissa. Kun ottaa huomioon vielä nopean toimistosta raportoinnin asiakkaille ja viranomaisille, työajan säästöt voivat olla vuositasolla valtavat" kertoo myyntijohtaja Juuso Aaltonen Enpros Oy:stä.
Sovellus auttaa kuljetusliikkeiden lisäksi myös muita siirtoasiakirjan piirissä työskenteleviä yrityksiä.
Purkutoimintaan erikoistuneen VS Purku Oy:n Petri Alanderille on sovelluksesta monia etuja. "Sovellus nopeuttaa ja helpottaa kuljettajiemme toimintaa, kun siirtoasiakirjan tietojen kirjoittamiseen ja etsimiseen ei enää kulu aikaa. Myös toimistossa tämä on helpotus paperien arkistoinnin poistumisen ja entiseen verrattuna murto-osan ajasta vievän raportoinnin takia", sanoo Petri
"Uskomme että on vielä paljon ympäristönhuoltoon uusia ja tehokkaampia toimintatapoja keksittävissä, tämä ala on ehkä hiukan jäänyt takamatkalle sähköisten palveluiden huomiolta. Pyrimme osaltamme muuttamaan tilannetta tuomalla markkinoille fiksumpia digitaalisia ratkaisuja, jotka ovat helposti ja edullisesti käytettävissä yrityksen koosta riippumatta", toteaa lopuksi Aaltonen.
ZeroWaste-siirtoasiakirja sovellus on veloituksetta kokeiltavissa kaikille halukkaille siirtoasiakirjaa toiminnassaan tarvitseville yrityksille. Mobiilisovellus on nyt ladattavissa Google Play kaupasta. Sovelluksen avulla jätteen tuottajat, kuljetusliikkeet ja jätteiden käsittelylaitokset tekevät lakisääteisen siirtoasiakirjan käytöstä erittäin sujuvaa.
Lue lisää ZeroWaste siirtoasiakirja-sovelluksesta täältä: https://www.enpros.fi/jatteenkuljetus#siirtoasiakirja-sovellus
Lataa sovellus Google Play -kaupasta
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi
Enpros vieriali asiakkaidensa kanssa tutustumassa kesällä valmistuneeseen Riihimäen Kiertotalouskylään. Riihimäen Biojalostamo on Gasum Biotehdas Oy:n biokaasulaitos, joka pystyy vastaanottamaan biojätteen ja lietteiden lisäksi myös sekajätteen alitetta. Jätteistä saadaan tuotettu biokaasua ja lannoituskäyttöön soveltuvaa orgaanista lannoitetta.
Lisätiedot:
Juuso Aaltonen, Enpros Oy
puh. +358 41 539 3974
juuso.aaltonen@enpros.fi